субота, 13 грудня 2014 р.

Свято Калити (12.12.2014)

Щороку з метою утвердження пошани до української культури, збереження традицій українського народу учні НВК відзначають свято Калити, яке відкриває передріздвяні дійства.

З-поміж найбільших зимових свят, мабуть, найвеселішим та найочікуванішим було і залишається свято Андрія – вечір та ніч проти тринадцятого грудня. Саме тоді, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на Великих Вечорницях і влаштовувала там усілякі дійства – починаючи ворожіннями та закінчуючи забавами і співами. Власне, саме свято відзначається на честь апостола Андрія Первозданного, якого вважають не лише покровителем Української церкви, а й шанують як засновника Києва. І хоча Андрій Первозданний – християнський святий, але народні звичаї та обряди мають древніше, дохристиянське походження, пов’язане з таємничими ритуалами любовної магії, які потім переродилися в усім відомі ворожіння, що були так популярні серед дівчат та хлопців.
Саме тому 12 грудня у НВК відбулися Андріївські вечорниці. Святкове дійство за народними традиціями організували вчитель музичного мистецтва Лободюк Л.А. та учні 7 класу, які були акторами. Глядачі – учні НВК, учителі, батьки – мали змогу поринути в атмосферу вечорниць. Ведучими заходу були Губніцька Ангеліна та Крива Анастасія.

Свято було насичене народними піснями, іграми, жартами і, звичайно, кусанням калити.




0 коментарі:

Дописати коментар